Czeskie knedliczki z gulaszem

2013-11-20
Szegediner Gulasch mit Serviettenknödel
  • Porcje: 4-6
  • Czas przygotowania: 0m
  • Czas gotowania: 0m
  • Gotowe w: 0m

Składniki

  • knedliczki:
  • pół kilograma mąki
  • 3 bułki kajzerki - dobrze jak czerstwe
  • 10 g drożdży świeżych
  • ok. 200 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • sól
  • Gulasz:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 średnie cebule
  • 4 kromki chleba razowego na zakwasie
  • 2 liście laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej

Metody przygotowania

Krok 1

Najpierw należy przygotować knedliczki. Do miski wlewamy mleko i drożdże, całość delikatnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Kajzerki kroimy w drobniutką kostke i podsmazamy na maśle.

Krok 2

Mąkę mieszamy z wyrośniętymi drożdżami, jajkiem i szczypta soli/. Mieszamy aż zacznie odchodzić od łyżki, w razie potrzeby dodajemy mąki. Dodajemy kajzerki i mieszamy.

Krok 3

Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min w cieple do wyrośnięcia.

Krok 4

Następnie na stolnicy posypanej maka formujemy knedlik w kształcie walka i wkładamy go do możliwie dużego garnka z wrzącą woda. Gotujemy około pol godziny, po kwadransie przewracając łyżka na druga stronę.

Krok 5

Ugotowany knedlik kroimy na plastry.

Krok 6

Gulasz:

Krok 7

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Po chwili dorzucamy pokrojona w kostkę cebulę.

Krok 8

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy ziele i liście laurowe i dusimy na małym ogniu.

Krok 9

W połowie duszenia (po ok 30 minutach), dodajemy resztę przypraw i i pokrojony w kostkę chleb.

Krok 10

Należy systematycznie mieszać, aby nie przypalić gulaszu

Krok 11

Życzymy smacznego :)

Typ przepisu:
Średnia ocena

(4.7 / 5)

4.7 5 3
Oceń ten przepis

3 osoby ocenił ten przepis

Pokrewne przepisy:
  • 6

    Moussaka

  • Roasted fish with lemon, mushrooms and herbs

    pstrąg pieczony

  • Carbonara on white dish with ingredients

    Spaghetti alla carbonara

  • Schweinshaxe

    Golonka z chrupiącą piwną skórką